Gundel Jnos s a gasztronmia
Bria Savaren a nagy francia gasztrofilozfus szerint tbbet hasznl az emberisgnek, aki krel egy finom j fogst, mint aki felfedez egy j csillagot. A Gundelek megjelense a magyar gasztronmiban nemcsak szmos j fogst jelentett, hanem j stlust, kifinomult zlst s elegancit is hoztak a magyar ttermi kultrba. Gundel Jnos az elsk kztt jutott arra a gondolatra, hogy az internacionlis konyha szelden pikns zvilgval enyhtse a magyar konyha fszeresen karakteres zeit. Ki is volt Gundel Jnos? Gundel Jnos 1844-ben szletett a bajororszgi Ansbagban, 13 ves korban kerlt Pestre, mint pikolfi kezdte a plyafutst. Kzben szorgalmasan jrt a pincriskolba, s 18 ves korra mr fizetpincr volt. Ezutn tbb pesti vendglben dolgozott, elsajttotta a magyar mellett az olasz s a francia nyelvet is, valamit termszetesen beszlt nmetl. Elsajttotta a szakma csnjt bnjt, s 25 ves korban, miutn megnslt nllstotta magt, megvette a Bcsi Srhzat Pesten a Kirly utcban. Fantzijt azonban mindig j dolgok foglalkoztatjk, ezrt kt v utn ezt a vllalkozst feladja, s megveszi a Pest belvrosban lv Virgbokor ttermet, amely csbt vlasztkval Pest egyik legelkelbb tterme. Megfordul itt Pest elkelsge, politikusok, mvszek is, tbbek kzt Tisza Klmn, Munkcsy Mihly, Liszt Ferenc, Loc Kroly. Plyja cscsa azonban mgsem a Virgbokor, hanem az Istvn Fherceg Szlloda lesz, ahol a konyhamvszet remekeivel traktlja vendgeit, gy nem meglep, hogy oda jr az egsz pesti elit. Tbbek kzt trzsvendg itt Mikszth Klmn is, akitl egy alkalommal Gundel megkrdezte, hogy mivel rvendeztethetn meg a szletsnapjra. Mikszth azt felelte, hogy egy olyan levest ksztsen neki, amelyben benne van a magyar konyha minden ze, zamata. Gundel rhsbl, zldbabbl, burgonybl, krelt egy tartalmas levest, amit Mikszth Klmnrl, a nagy palcrl nevezett el palc levesnek.
(Barta Lszl ) |