A babrlevl, vagy ms nven albertlevl, illatfa, szagos levl, a legrgebben ismert s a legelterjedtebb fszerek kz tartozik. Kis-zsibl s a Fldkzi-tenger vidkrl szrmazik ez az rkzld cserjs nvny. Hozznk Olasz-, Francia- s Spanyolorszgbl jutott el. Maga, a fell fnyes, alul matt levl az, ami tartalmazza az illolajat, csersavat s keser anyagokat, amitl a r oly jellemez fszeres illatot, kesernys zt kapja. A belle prselt olaj j csz s izleti bntalmak ellen.
A babrlevelet szent nvnynek tartottk s a klasszikus grg idkben Apollval hoztk szoros kapcsolatba. Jllehet a hres olimpiai jtkok gyztesei, mely jtkokat 776-tl kezdden minden negyedik vben tartottk Zeusz tiszteletre Olympiaban, eredetileg olajgakkal lettek koszorzva. A babrkoszor ksbbi hasznlata sokkal ismertebb napjainkban. Az olajgakrl babrkoszorra vlts a pythiai jtkok hatsra trtnt, melyeket 582 ta rendeztek Apoll tiszteletre Delphi-ben (Grgorszg dli rszn). Miutn a pythiai jtkokat minden grgk szmra megnyitottk, egy vtizeden bell, kt tovbbi nnepi jtk jtt ltre, melyeket az elzekkel ellenttben minden msodik vben tartottak meg.
Napjainkban a babrlevl igen elterjedt zest, az sszes nyugati konyhban hasznljk levesek (paradicsom, burgonya), fzelkek (burgonya), szszok, mrtsok, sltek zestshez, valamint uborka, tk, kposzta savanytshoz is. Klnleges aromt klcsnz az egybeslt serts- s marhahsnak. Elengedhetetlen a vadtelek elksztshez, azonban nagyon gyeljnk arra, hogy tlzott hasznlatval a levelek kesernys ze elronthatja telnk kvnt zvilgt, bnjunk ht csnjn vele!
A legtbb levlfszerrel ellenttben a babrlevelet tbbszr is megfzhetjk, anlkl, hogy az aromja tlsgosan meggyenglne. A friss s szrtott babrlevelet gyakran megtallhatjuk a bouquet garni-ban (fszer csomagocskkban). A friss babrlevl nagyon aroms, de egyben elgg kesernys is, megfelel szrtsi eljrssal ezt a kesersget jelenten cskkenteni lehet anlkl, hogy az aromi jelentsen cskkennnek. A kzzel trtn leszaktsa s vlogatsa utn a leveleket gyorsan megszrtjk anlkl, hogy a nap rn ket. A j minsg babrleveleket knnyen felismerhetjk, nemcsak az ers illatukrl, hanem a fnyes zld sznkrl is. Gyakorlati szablynak tekinthetjk, hogy minl zldebb a levelek szne, annl jobb a minsgk. Azonban azt tudni kell, hogy a babrleveleket nem lehet olyan sokig trolni, mint azt ers, ellenll szerkezetkbl gondolhatnnk, hanem a leszedsk utni egy ven bell kell felhasznlnunk azokat. Az elregedett levelek elvesztik illatukat, sznk barns rnyalatra vltozik s kesernysebb lesz az zk.
Mivel a nyugati konyhkban nagyon npszer lett a babrlevl, tbb egzotikus levlfszert is "babrlevlknt" ismernk, annak ellenre, hogy sem nvnytanilag, sem kulinris rtelemben nincs kze hozz. Ezek kztt vannak a fahj egyes rokonai (indiai babrlevl), a szegfbors fjnak levele (nyugat-indiai babrlevl) s az gynevezett Indonz babrlevl, melyek kzl az utols kettt mirtuszflkrl szedik. Ltezik egy msik fszer, a bold levl, amely tvoli rokona a babrlevlnek, az ze emlkeztet a babrra, de annl sokkal erteljesebb z. |