Pablo Ruiz Picasso
Ma a XX. szzad egyik legmeghatrozbb mvsznek Pablo Ruiznak, a gasztronmijhoz val ktdst prblom a magam szerny eszkzeivel grcs al venni. Ruiz r 1881. oktber 25-n szletett az andalziai Malagban, elbb az Atlanti-cen parti La Coruna-ba, majd Barcelonba kltzik a csald. Pablo egy ideig Madriban is lt, de soha nem tudta megszokni. Ruiz r desanyja vezetknevvel - gy taln ismersebbnek hangzik - Picasso nven szignlja kpeit. Az els legends hely, amely irnyt szab Picasso karrierjnek, Barcelonban nylt meg 1897. jnius 12-n. A cgren ez ll, Els Quatre-Gats (A ngy macska). A vendgek kztt egymst rik a dekadens vilgfiak, a szakllas anarchistk, akik az j eszmkkel kacrkodnak. Mindannyian a kataln, jjszlets lzban gnek, egy fejldkpes, Spanyolorszgnak htat fordt Katalnirt harcolnak, s a nagy eurpai metropoliszok, London s Prizs fel fordtjk tekintetket. A konyhamvszet tern az Els Quatre-Gats vendgei azonban hajlandk ert venni tzes katalnsgukon. Eltrik, hogy az tlapon megjelenjen a biscaya-i mdon kszlt tkehal, baszk szrmazsa ellenre, vagy a estremaduve-i sonkaleves s termszetesen a gazpacho, ami egy rvid idre kpes kibkteni ket Andalzival is. Persze Picasso Katalnija nem csak a fvrosbl s hegyi falvaibl ll. Ott a tenger, Barcelona stnyai, matrzkocsmi, ahol a vilg minden nyelvn esnek egymsnak a tengerszek egy krtyacsals, egy lny vagy egy semmisg miatt. Itt karcos a bor, az alkohol mindig pancsolt, de a slt halat kivl citromlvel locsoljk. Picasso nagyon szereti ezeket a lebujokat. A slt hal illata betlti az utccskkat, pattognak az ujjak, gitrzene szl, nevets hallatszik, melybe nha belevegyl egy nagyobb verekeds s a csilingelve sszetr vegek zaja is. Barcelonban Picassot bartai fogadjk be, mivel nincs sajt laksa. Az 1898-as vben hromszor kltzik. De olyan fejedelmi kzmbssggel bortja rendetlensgbe vendglti lakst, olyan kvetelen vesz birtokba mindent, hogy senki sem kpes sokig elviselni jelenltt. s mindenki azon csodlkozik, hogyan kpes egyltaln dolgozni. Mrpedig meglls nlkl rajzol. A szardnik illata - harminc vvel ksbb Picasso mg mindig a sl szardnia illatt rzi. Venyigeraks egy kis bl homokjban. Frissen fogott szardnik, egy kis borecet, amely a katalnok szerint jobban zesti a halat, mint a citrom. s egy porron fehrbor, amellyel lebltik a vacsort, me egy sikeres szardnia lakoma kellkei. A parzson slt vrsmrna is nagyon finom tud lenni. Picasso zesen idzi meg a hal cinberszn trzst, ahogy megroppan a tz forrsgban. Kis halszfalvakban a fest s bartai feketekagylnyrsakat fogyasztanak, vagy nyers sonkval tlttt serpenys tintahalat. De a kedvenc fogs mgis a hal-s kagylzarzuelal. Tzforrn tlaljk, vkony olajban slt kenyrszeleteken rusztikus, mzas mlytnyrban. Ez aztn olyan tzijtkot visz vghez a szjban, hogy csak a jgbe httt fehrbor zuhataga tudja lehteni. 1906 nyarn Picasso lettrsval, Fernand Olivier-rel megszll egy kis pireneusi falu, Gosol egyetlen fogadjban. Nyugalom s hihetetlenl tiszta leveg, ami itt krlveszi ket, s ehhez jrulnak mg a paraszti, egyszer konyha ldsai is. Ennek a konyhnak nem sok kze van a turistacsalogat spanyol konyhhoz, ahogyan Fernande rja egy Apolinier-nek szl, 1906. jniusi levelben: "semmi paradicsom, pirospaprika, olvaolaj, semmi olyan, amit igazn spanyolosnak szoks nevezni. A gosoli konyha valban nagyon autentikus, hegyvidki s kataln. Pldul elmagyarzhatnm Magnak, hogy kszl a juhsajt, vagy a diszngerinc kolbsz, de ez tl hosszra nylna. Picasso gosoli tartzkodsnak egyik leggyakrabban megfestett trgya a porron, a hegyes csr kancs, amelybl htrahajtott fejjel kell inni gy, hogy az ember ajka nem rinti az edny csrt. Picasso vekkel ksbb sem tud ellenllni a ksrtsnek, hogy a kataln psztorok szokst feleleventve kprztassa el bartait. Vgezetl lljon itt egy recept, amit Picasso Novell-tl, a modernista festtl tanult. Dibujitos Fritos, azaz slt rajz. Forraljunk dajat egy serpenyben, dobjuk bele a rajzot, rzogatva sssk egy ideig, a rajznak szp sttbarna sznt kell ltenie. Amikor a szlei kezdenek felpndrdni, hzzuk le a tzrl. gy tkletesen patins, rgies rajzot kapunk. Utna mr csak fel kell szolglnunk az antikvitsok gyjtinek. Kis beszddel fszerezve, melyben a csodlatos lelet ritkasgt dicsrjk.
(Forrs: Barta Lszl - Trzsasztal.com)
|