GastrOvat
GastrOvat
...
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Receptjeink
 
Naptár
2024. Május
HKSCPSV
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Óra
 
Kukk ide! - Szilvus oldala

 

 

 
Számláló
Indulás: 2006-08-31
 
Üzifal
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Az Árpád-házi királyok asztalánál

Az Árpád-házi királyok asztalánál

 

Ezer esztendővel ezelőtt nagy volt  sürgés-forgás első királyunk, István udvarában. Sok külhoni vendég fordult meg – európai uralkodók, cseh, német és olasz egyházi méltóságok ülték körül a dúsan teríttt asztalokat. Ám, hogy mi volt a menü, arról nem sok írásos feljegyzés maradt az utókorra. A kor „magyaros” étkezési szokásairól egy korábbi, még a kalandozások (926-ból) való krónika ekként számolt be:

A Sankt Galleni-i kolostor rétjén a főemberek bőséges lakomát csaptak. Az étkezéshez ülőalkalmatosság nélkül leheveredtek. Ők pedig, mikor a félnyers szügy és egyéb marhahúsdarabokat kés nélkül csak fogaikkal tépve ették a lerágott csontokat tréfából egyik a másikra hajigála. A bort is teli edényekben középre tették s különbség nélkül mindenki annyit ivott belőle, amennyit akart….”

De hát ez még a kalandozások, vándorlások korában volt. Amikor azonban őseink letelepedtek, megváltozott az étkezési kultúrájuk. A nyereg alatt puhított hús és kancatej legendája elhalványodott, vadat, halat s mi jó falat, változatos sokaságban fogyasztottak. Az ételek elkészítésének módja persze még nagyon egyszerű volt, szinte kimerült a hússütésben (mert vadat, szárnyast, de még halat is nyárson sütöttek), hozzá lepénykenyeret ettek, esetleg főtt zöldséget, desszertnek friss gyümölcsöt, vadméh mézével leöntött aszalt gyümölcsöt.

 

István udvarában, az olasz, a cseh és német papok tanítás nyomán nemcsak a vallás és a tudományok vertek gyökeret, hanem az étkezési szokások is. Amikor tehát István feleségül vette II. Henrik bajor herceg lányát, Gizellát, természetes volt, hogy az ifjú királyné hozta magával a teljes udvartartását, és persze a szakácsát is. István, a bajor szokásokat tiszteletben tartva, egy hízott ökör sütésével kedveskedett hitvesének az esküvői lakomán.

Mivel receptkönyv akkoriban nem volt, csak sejteni lehet, hogy mi mindent tálaltak az ökör mellé, hiszen a föld csak úgy ontotta kincseit.

Honfoglaló őseink nem véletlenül választották új hazájuknak ezt a vidéket: gazdag földet találtak itt. Sűrű erdő borította a vidéket, s az erdőben rengeteg vad, a folyókban százféle hal és temérdek rák, a nádasokban vízimadarak hada tanyázott. De megtalálható volt a római civilizáció sok-sok maradványa, így a gyümölcs- és szőlőtermesztés nyoma is, amit az egyre szaporodó kolostorokban felelevenítettek és tovább ápoltak. Nem véletlen, hogy a később kialakuló birtokrendszerű gazdálkodásban az egyházi birtokok jártak élen.

Az erdők-rétek vadon is ontották a gyümölcsöt és a gombát, meg a fűszernek való növényeket. Az udvari szakácsoknak és a találékony gazdasszonyoknak igazán nem volt nehéz ennyi finom hozzávalóból ízletes, változatos ebédet-vacsorát készíteni, annak ellenére, hogy akkoriban még egy sor „gyarmatúra” (bors, burgonya, kukorica, paprika) egyáltalán nem volt ismeretes.

Az 1005-ben alapított pannonhalmi monostor feljegyzéseiből nyomon követhető, hogy miből mennyit használtak egy-egy ételhez, de az elkészítés módjáról nem ejtenek szót.

A főzés technológiája is merőben más volt még, mint napjainkban, hiszen többnyire szabad tűz fölött sült a hús, fortyogott az étel. A magyar háztípus voltaképpen a jurták alapján épült.

A konyha közepén nagy szabad tűzhely volt, felül a húst és a halat sütötték – főzték, alul  pedig a kenyeret és a tésztaféléket. A nagyobb felső tűz mellett ott volt a „vaskutya”, arra erősítették a sütőnyársat, a másik végét pedig forgatásra használták. És lószőr kötélen, később láncon lógott a tűz fölé  bogrács.

Mivel akkoriban a fém a fegyverekhez kellett, edénykészítéshez nem használták, a legtöbb edény cserépből készült.  (….)

Nagy vadászatok után bőven került őz, szarvas és vaddisznóhús az asztalra. A fácán és a fogoly is elmaradhatatlan fogása volt a királyi lakomáknak. A főurak egy-egy szezonban akár háromszázezer fácánt is puskavégre fogtak, így szép számmal került belőlük a konyhákra. A fiatal fácánt azonnal megsütötték, a korosabbakat feldolgozás előtt néhány napig állni hagyták, hogy a színe, szaga kicsit megváltozzon, aztán (nem forrázva) megkoppasztották, belsejét kitisztították, szalonnával borítva húslével locsolgatva egy órácskát sütötték.

A szegény embernek persze nem került fácán az asztalára. Ha nem tudott mást, hát lőtt cinegét, verebet vagy más madarat. Később, hogy ne legyen kiszolgáltatva a vadászszerencsének, tavasszal összeszedte a vadkacsa-, vadliba-, fogolyfiókákat, szárnyukat levágta és a házhoz szoktatta őket. Így alakultak ki az első baromfitenyészetek, amelyek később már a főúri udvarokat is ellátták.

A húshoz köretként évszázadokig kását ettek, amit kölesből, árpából, zabból, hajdinából tejjel vagy vízzel főztek, és zöldfűszerekkel, esetleg gombával tovább ízesítettek.

A cukrot ekkor még egyáltalán nem ismerték. Édesítéshez mézet használtak.

Étkezés közben és után többnyire vizet ittak, és bort. De már ismerték a sörfőzés technológiáját. Persze a sajt sem hiányzott az étrendből. A honfoglaló magyarok még csak a juhsajtot ismerték, de a 13. században, a tatárjárás után a Felvidékre telepített németek már tehéntejből is készítettek sajtot. (…..)

 

 

 
Névnaposaink
 
Nemzetek konyhája
 
Olvasnivaló
 
Érdekességek
 
Fűszerkalauz
 
Ajánló
 

Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?