A haltelekrl
Engedjk meg hogy ezttal a hely szellemhez hven megosszak nkkel nhny gondolatot a halakrl, a halfzsrl, s a halszl trtnetrl. Honfoglalink s a ksbbi szzadok konyhjnak sajnos csak a hulladk morzsit ismerjk. Amit a rgi korok szoksairl tudunk az, rszben a nagyurakt rzi. A kznpire csak a nprajzi s ms sszehasonlt tudomnyok segtsgvel tudunk visszavonatkoztatni. A 15.szzadig hazai konyha-recept csak egy kzen megszmllhat mennyisgben maradt rnk. Mtys kirlyunk utn lett divatos-klfldi mintra-megrkteni az tkek s italok elksztshez adand recepteket.
Sokan sokflt megrtak mr eleink egyik f telrl, a halrl s a halfogyasztsrl. Tudjuk pldul, hogy a tvoli rokonaink szaknyugat-Szibriban a rnszarvason s a halon kvl egyebet nem is esznek szinte a mai napig. Frendjeink s a mindennapok embere vszzadok ta egyformn kedvelte, de mind a mai napig is kedveli a halat.
Azt is tudjuk, hogy fve, stve, fstlve s a j g tudn felsorolni hny s milyen formban knltak s ettek halat, a kirly asztalainl, az udvarhzakban, kolostorokban, vrosi polgrhzakban, jobbgykonyhkon, t menti vendgfogadkban s vsri sokadalmakban egyarnt. Rgmlt korok asztaln megbecslt s keresett tel volt a hal. Eltelknt, levesknt, ftelknt, bjti idben s nnepi eledell is knltk. A 17. szzad jeles trk utazja Evlia Cselebi a haznkrl rott ismertet szvegben megemlkezik a prklt ponty, a rntott sll s a krsz leves finomsgrl. Bornemissza Anna fejedelemasszony 1630-ban kiadott szakcsknyvben vizbl 22 fajta, harcsbl 14 fajta, pisztrngbl 18, potykbl 27, csukbl pedig 40 fle telt ksztettek. A nagyszombati 1763-ban megjelent szakcsknyv klnleges bjti ajnlata volt pldul az ikrs kposzta. Ahny fajta hal van lvizekben s tengerekben, annyi fle elksztsi mdja kell, hogy sokszorozottan legyen npek s gusztusok szerint – rja, egy 19. szzad vgi lap a hazai halteleinkrl beszmol jsgcikkben. gy is van, nincs olyan orszg, ahol ne ksztennek halakbl levest. Vegyk csak pldul a hres Marseille-i buoillabaisse-t. A hazai igen hres s magyaros halszl (vagy szebben magyarosabban hangzan – ahogyan pl.: Jkai, Mikszth, Mra Ferenc diktlja: halszosl), alig ktszz ves karrierre tekint vissza. Els hiteles receptlt a reformkorbl ismerjk. Bizonyos, hogy eltte is kedveltek voltak haznkban a halbl kszlt levesek. Hress mondhatni vilghrv vlst mgis a paprikval val hzassgnak ksznheti. Az els, nem szakember tollbl ismert halszlreceptet Horvth Jzsef Elek tuds Kaposvri gimnziumigazgat 1828as tjrl ismerjk. me:
Brdy Sndor a hres r gy vlekedik a halakrl s a halas telek ksztsnek mvszetrl. A hal a frfiak kln kultusza, szakcsnk veszdsge. Vajon volt-e mr n, aki halat tudott fzni? Egy volt az isten nyugosztalja. A frfiak azonban mind halfz zsenik. Tudniillik ami a paprikst illeti, amelynek f trvnyei ezek: Meg kell prolni j sok vrshagymt vzben zsr nlkl, de nem srgra s nem vgkpp zsmiskra. Most kvetkezik a tengernyi paprika. Aztn maga a hal: spedig kecsege sok legyen benne, aztn ponty, csuka, harcsa, tok, czigny s fehrhal. Hamar beszni s be a lbosba vagy bogrcsba, hadd fjjn, buzogjon egy negyedrig. A msik negyedrban mr lassabban fhet. Legksbb hromnegyed ra alatt tlalni kell.
A szegedi halszlrl gy r Brdy: "A Tisza mentn, klnsen Szegeden, a srbb s ersebb l okrt takarmnyhalakat s fejeket fznek ssze s tpasszrozzk a halszlbe. J-j, de azrt n nem javallom".
Minden tisztelet az n, de nem rtek egyet Brdy r. s vgl a halszosl megnevezst hasznltam, amit Jkai s Mra Ferenc is szvesebben rt a ma divatos halszl (ami bizony flre is hallhat) kifejezs helyett. A nprajzi szvegek hossz lre eresztett halpapriksknt emltik. A szz vnl korbban rdott szakcsknyvek receptjei " halpaprikst halszosan" knltak. A 19szzad vgtl terjedt el a halszl. Szebb volt a "halpapriks halszosan" de az elbbi vlt ltalnoss, Sajnos!
Barta Lszl -Trzsasztal.com
|