Franciahon messzfldn hres sajtjairl. Olyan sok vidken foglalkoznak sajtkszjtssel, hogy a klnfle francia sajtok szma tbb, mint 400. A sajtgyrts fleg kisgazdasgokban, n. ferme-ekben fejldtt ki, ezrt leginkbb olyan sajtokat gyrtanak, amelykhez nem kell klnleges berendezs. Egyes sajtok megfelel rlel pincben kszlnek, ezek a caviste-ok, a pincsek.
A fejlds folyamn egyes helyeken mr ttrtek a sajtok zemekben val ellltsra. A technika itt is a rgi, csupn modern berendezseket hasznlnak.
A francia lelmiszerrendszet klnleges vdelemben rszesti a termszetes minsget valamint a szrmazsi hely megjellst.
A franciaorszgban gyrtott sajtokat nedvessgtartalmuk, tsztjuk llomnya s az rlels mdja szerint 6 f csoportba lehet beosztani.
1. Friss sajtok
Ezek a sajtok nem tartsak, hamar el kell ket fogyasztani.Tbbfle tejbl is kszlhet. A leflztt tejbl ksztettet ketts, mg a tejsznes tejbl kszlt vltozatot hrmas krmsajtnak nevezik.
Egyszer krmsajtok: Neuchatel, Gurnay frais. Ketts vagy hrmas krmsajtok: Gervais, Suisse, Petit Suisse, Coeur la crme.
A friss sajtok kzl mg rdemes megemlteni a Fontainebleu sajtot, amely egy levegrammal felfjt habszer finomsg.
2. Lgy sajtok
 Lgy sajtok
Kt fajtt klnbztetnk meg. A penszbevonat sajtok rszben leflztt tejbl kszlnek s magas a kalciumtartalmuk. Az rlels tejsavbaktriumok, penszek s a sajt rlelbaktriumainak egyttes hatsa alatt trtnik. Ilyenek pldul: Camembert, Fromage de Brie, Coulommiers, Saint-Marcelin,. Az els Camembert-t Marie Hazel ksztette Vimoutiers kzelben, Camembert kzsgben. Kizrlag tehntejbl ksztik.
 Lgy sajtok
A lgy sajtok msik f csoportjba a mosott krg sajtok tartoznak. Ezek tpusa a Munster, amely nevt-ki hinn?- a Colmar kzelben fekv Munster vrosrl kapta. Klnleges zeket rnek el azzal, hogy rmai kmnyt tesznek a Munsterbe.
Fajti: Maroilles, Gris de Lille, Pont-l'vque, Void, Livarot( ez utbbit elads eltt srgra festik...)
3. Prselt sajtok
Ktflekppen gytjk, a rgi technika szerint uthevtssel, az j technika szerint uthevts nlkl. Prselsk fokozatos. Egyes fajtit, pldul a Reblochon-t, fruitier-nek nevezett tejzemekben is gyrtjk. Tovbbi fajti: Gouda, Edam (eidami), Cantal, Fourne.
4. Penszes tsztj sajtok
 Penszes tsztj sajtok
Ebbe a csoportba tartoznak azok a sajtok, amelyeket ltalban csak kk sajtoknak, vagy zldfoltosnak neveznek., mert kk ecsetpensz van a tszta belsejben.Ilyen a Bleu d'Auvergne, a Bleue de Jura, a Goronzola, a Roquefort stb.
5. Kemny sajtok
 Kemny sajtok
Hevtett s prselt tsztj sajtok. Ezeket Franciaorszgban mind Guzres.nek nevezik. Ide tartozik a Comt, az Emmenthal s a Beaufort is.
6. mlesztett sajtok
 mlesztett sajtok
Ezeket erdetileg Svjcban kezdtk el kszteni de Franciaorszgban is nagyon elterjedtek. Ksztsk clja kezdetben a klsleg hibs kemny sajtok feldolgozsa volt, de ksbb ez trtnt a rosszul sikerlt s nem tarts lgy sajtokkal is. Feldolgozs eltt a sajtokat megtiszttjk, sztvgjk, sztmorzsoljk, egynemv teszik, s az mlesztanyaggal egytt beleteszik az mlesztednybe, ahol ritktott levegben kevers kzben hevtik. Az mlesztst kveten a sajtot lomlemezbe, vagy lakkozott alimniumlemezbe csomagoljk, ez elzrja a levegtl s megakadlyozza a penszkpzdst.
A sajtkszts Franciaorszgban a termszetes adottsgok s a tejtermelk vszzados munkjnak eredmnye. A termelk kitartanak a hagyomnyos mdszerek s receptek mellett, noha ez kereskedelmi szempontbl sokszor elnytelen szmukra.
(Forrs: Taverna) |