Pulykt eszik a fl vilg karcsonyeste
Karcsony eltti napokban klns tlssel lapozhatjuk Juhani Nagy Jnos Vilgasztal cm frissen megjelent ktett, amely az tellersok, receptek mellett kultrtrtneti rdekessgekkel, irodalmi csemegkkel is szolgl. Ami a karcsonyt illeti, megtudhatjuk: a legtbb orszgban pulyka kerl az nnepi asztalra, s feltn, hogy a mlyen vallsos lengyelek szmra nem az eszem-iszom az nnep lnyege, hiszen bizonyos mrtkig bjtnek tekintik a karcsony-estt.
rdekes sszevetni pldul a knyv karcsonyi nnepi fogsok fejezett. Mindenfel szoks ilyenkor nnepi ment az asztalra varzsolni. Van, ahol egyszeren rmet akarnak szerezni a meghvottaknak, szegnyebb vidkeken lk hnapokig takarkoskodnak az nnepi alkalomra. Hogy legalbb ilyenkor lvezzk a bsget, msutt npi hiedelmek – a kvetkez v bsgnek megalapozsa – szabja meg az nnepi fogsokat. Feltnik, hogy a kzismerten mlyen vallsos lengyelek szmra nem az eszem-iszom az nnep lnyege, bjtt tartva ilyenkor leginkbb hal s zldsgfle kerl az asztalra. Krlbell 25 orszg karcsonyi asztalhoz kapunk invitlst az USA-tl Horvtorszgon t Finnorszgba, s azt fedezhetjk fel, hogy az alapfogs majd mindenfel a pulyka, amit a legvltozatosabb receptek szerint lehet elkszteni.
 Amerikban az nnepi pulyka nlklzhetetlen rsze a karcsonyi nnepeknek. Angliban mg gesztenyvel is megtltik a szrke baromfit, amihez zldsgkretet s krumpliprt tlalnak. Ausztrlinak megadatik, hogy a szabadban fogyasszk az nnepi vacsort, amely a bevndorlk eredettl fggen vltozik. Dniban is gesztenys pulyka jr a hat rakor tlaland szentestei vacsora fteleknt. Az sztek friss vrbl ksztett hurkt esznek, mg a finneknl lazaccal indul az nnepi koszt. A francik az jfli mise utn fogyasztjk a reveillont, amelyben van libamj, szarvasgomba, hal s pulyka. Grnlandon fka s rnszarvashs a csemege, Litvniban pedig a kavir. A nmetek ropogs libasltet esznek vrskposztval s krumplival, Portugliban pedig szott, szrtott tkehalat burgonyval. A spanyolok mandulalevessel s slt dvrkeszeggel nnepelnek, mg a svdeknl ma az almval s szilvval tlttt slt liba a slger.
Juhani Nagy Jnos munkja rendkvl olvasmnyos: az tellersok s a karcsonyi menk felsorolsa mellett bvelkedik kultrtrtneti rdekessgekben, st extrm sztorikat is tlal az ehet „leg”-ekrl, szomszdos orszgok „fazkfedi” al nznk, klnfle ncikrl, neves honfitrsainkrl, a vilgirodalom nagyjairl olvasunk anekdotkat. Van gasztronmiai kislexikon fejezet, ahol arrl is rteslnk tbbek kztt, hogy 1954-ta ljk a „burgerforradalom” idszakt, hogy a 18-19. szzad forduljn svjci sajtmesterek kzremkdsvel indult el haznkban az iparszer sajtkszts, egy msik fejezetbl pedig kiderl, hogy a kiflit a trkk kivonulsnak rmre kezdtk flhold alakra formzni Bcsben...
 A keleti z-vilgba nem kisebb nagysg vezet be, mint a vilghr orientalista, Vmbry rmin. S ha azt hinnk, hogy a gombamd elszaporodott knai bfk knlata rvn ismerjk a knai konyht, tvednek. Egy kis nyelvlecke hozzsegt ahhoz, hogy – akr itthon rtalljunk a szerz ltal legkivlbbnak tartott kantonbeli konyhamvszekre, s megzleljk a tbbi vidkhez kpest mrtktartbban fszerezett, m azoknl is vltozatosabb specialitsokat.
A szerz megosztja az olvasval szemlyes tapasztalatait. Sokfel otthonos, Tunzia tengerpartjn ppgy, mint Tokiban, vagy Baszkfldn. St az jvilgba utazni kvnk is gyakorlati tmutatst kapnak arrl, hogy mire szmthatnak, a gyorsbfk hazjban, mely ttermek ajnlhatk az nyencek figyelmbe. Illemtani leckben is rszeslnk, nehogy felsljnk valamelyik tokii tteremben, ahol az tkezsi szertartst igen komolyan veszik.
Br vannak telek, amelyek hozzvali nem igazn tartoznak a hazai lelmiszerboltok alapknlathoz, a nagyobb bevsrlkzpontok brmely rgiban lk szmra elrhetv teszik nmelyik egzotikus fszert, gymlcst vagy tengeri herkentyt. A knyv ltal knlt igazi meglepets mgis az, hogy a megszokott lelmiszer-alapanyagok s fszerek msutt hasznlatos, nlunk azonban jszer z-hatsokat eredmnyez kombincija rvn akr egy csirkeslt, krumplifzelk vagy hsgombc is klnleges meglepets lehet a csald asztaln – akr a htkznapokban is.
 Kell fantzival a legdrgbb, msutt is luxusnak szmt csemegkbl is zeltt kapunk: sz esik a kavirok s szarvasgombaflesgek felhasznlhatsgrl s hozzfrhetsgrl. Elksrjk kpzeletben a szerzt egy szarvasgomba „vadszatra”, de megtudjuk tbbek kztt azt is, hogy a termszet lerablsa miatt egyre drgbb a fekete aranyknt emlegetett kavir.
A gasztronmia ktsget kizran a kultra rsze. A ktkedket meggyzheti a knyv. Hiszen rszben az ghajlat, a termszet knlta lehetsgek, szkebb s tgabb kzssgek egyttltei, nnepei alaktottk ki azokat a tradcikat, amelyek egy kicsit a npllek vagy valamifle ltfilozfia tkrei is. A legtbb helyen a vacsork, nnepi ebdek a kzssgi let fontos sznterei, a vallsi s kzssgi hagyomnyok tkrzdnek az telekben, s vannak vidkek, ahol eszttikai lmnyt is knl a szpen megtertett asztal s a gusztusosan tlalt fogs.
(Juhani Nagy Jnos: Vilgasztal – rengeteg recepttel, Well-Press Kiad Kft., 2005.) |