Eurpai receptek:
Hozzvalk (4 sz.): 90 dkg csirkemell vagy comb, 15 di, 2 tojssrgja, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj.
A csirkt csontozza ki, vgja 2-3 cm-es kockkra, a tojst verje fel, a dit trje vagy darlja aprra, a fokhagymt trje t. A csirkt lbasban ntse fel elfed vzzel, fzze meg, szedje ki szrkanllal tlba, ttartsa melegen, levt rizze meg. Serpenyben hevtse kevergetve a lisztet mg barnulni kezd, tegye r a vaj felt, a fokhagymt, dit s tojssrgjt, folyton kevergetve. Tltse r a csirke levt, fzze kevergetve mg besrsdik. Vegye le a hrl, hogy a tojs ne vljon ki. ntse a csirkre, forgassa bele azt. Serpenyben ssse a vaj msik felt mg barnulni kezd, ntse a tlalt csirkeadagokra
Megjegyzs: marhahssal is ksztik.
Hozzvalk: 1 kis csirke, 40 dkg rizs, 6 dkg vaj, olaj, s, bors, zldsgek.
A csirkt egszben fzze meg, fszeres vzben. Levbl 1,2 liternyit szrjn le, benne fzze meg a rizst gy hogy inkbb prolja, mint forralja. Tegye tepsibe. Olajon ssse a tagokra bontott csirkt aranybarnra majd tegye a tepsibe a rizs kzepre. Tegyen kis vajdarabokat a rizsre s ssse kzepes hn, stben 15 percig. Saltt vagy finomra vgott zldsgeket adjon mell.
Hozzvalk (4 sz.): 1 csirkemell, 4 fej cikriasalta (knai kellel helyettesthet), 2 ek citroml, 6 ek vaj, 2 ek liszt, 1,2 dl csirkelevesl, 1,2 dl tejszn-tej keverk fele-fele arnyban, 1 db szerecsendi rlve, 2 szelet ftt sonka, 1 tojs srgja, 3 dkg reszelt sajt (Gouda ajnlott), s, bors.
A csirkt csontozza ki, vgja kis kockkra. A cikria kzept vgja ki. Kis fedhet stednyt vajazzon ki, tegye bele a cikrit, szrja meg sval, citromlvel, kenje meg kevs vajjal. Elhevtett stben, kzepes hn (180 C) ssse 1 rt. Nagy serpenyben olvasszon 2 ek vajat, ssse rajta a csirkt 10 percig. msik serpenyben olvassza meg a maradk 2 ek vajat, keverje hozz a lisztet, barntsa keverve 1-2 percig. Keverje hozz a levest, prolja 5 percig. Keverje bele a tejsznes tejet, szerecsendit, borsot s csipet st, majd a csirkt s citromlevet. A slt cikriafejeket vgja hosszban flbe, az egyik felekbe kanalazza tltelkknt a csirks mrts 1/3-t. Fedje a msik cikriafelekkel, minden fejre csavarjon 1 szelet sonkt, fektesse tepsibe. A maradt csirks mrtsba keverje bele a tojssrgjt s reszelt sajtot, s kanalazza a tlttt fejekre. Elmelegtett stben ssse vilgosbarnra. Melegen tlalja.
Hozzvalk (4 sz.): 1 csirke, 3 gerezd fokhagyma, s, 15 dkg libazsr, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 4 tojs srgja, 1 dl tejszn.
A csirkt fokhagyms-ss b vzben prolja puhra, majd vgja bontsi darabokra s tegye tepsibe. Tartsa meg a prollevet s a fokhagymtis, kivve a lbl. Olvasszon meg 10 dkg libazsrt, ntse a csirkre. Ssse eelmelegtett stben aranybarnra. Olvassza meg a maradt libazsrt, keverje bele a lisztet, majd keverjen hozz 5 dl prollevet, vgl a tejet. Prolja kis hn kb. 15 percig, hogy mrtss srsdjn. A hrl levve keverje bele a tojssrgkat, az ttrt ftt fokhagymt s a tejsznt. Szza zls szerint. ntse a csirkre. Melegen tlalja.
Megjegyzs: az eredeti recept fiatal libra vonatkozik.
Hozzvalk: 1 nagy tyk vagy 2 csirke, 6 dkg vaj, 5 prhagyma, 5 zeller vagy petrezselyem, 2 srgarpa, 2 hagyma, 4 szegfszeg, 6 szl petrezselyemzld, ½ kk kakukkf, ¼ kk szerecsendi, 10 szem bors, 1 babrlevl, 2 liter csirkelevesl, 2,5 dl bor, 1 citrom leve, 4 tojs srgja, 1,8 dl tejszn; krethez 1 citrom, 2 ek vgott petrezselyemlevl..
A csirkt vgja bontsi darabokra, a prt, petrezselymet s srgarpt nagy darabokra, a hagymt hmozza s szrjon bele 2-2 szegfszeget, a fszernvnyeket tegye fliba s azt srn lyuggassa ki (gz vagy teaszr is megfelel). A csirkedarabokat kenje be vajjal, ssse roston, kb. 10 cm-re a tztl, 20 percig, gyakran forgatva. Mikor aranybarnra slt, tegye bogrcsba vagy fazkba, tegyen hozz mindent, kivve a citromlevet, tojst stejsznt, forralja fel, majd vegye lejjebb a ht, fed alatt prolja legalbb 1 rt, mg puha lesz. Vegye ki a csirkt, hagyja hlni. Levt szrje t, zsrjt szedje le. Tltse vissza a bogrcsba, keverje bele a citromlevet. Tlals eltt a csirkt brzze le, csontozza ki, vgja falatnyinl nagyobb darabokra, az aprlkot darlja vagy turmixolja. A szrt levet forralja fel, tegye bele a csirkt az aprlkkal, fedve kis hn melegtse t kb. 5 percig. Verje fel a tojst, keverje hozz a tejsznt, majd 2,5 dl levest a bogrcsbl, s miutn simra keverte, tltse kevergetve, rszenknt a leveshez. Prolja nagyon kis hn mg 2-3 percig (nagy hn a tojs megf s kivlik). Levestnyrba kanalazva tlalja, szrja meg finomra aprtott petrezselyemzlddel, adjon mell vkony citromkarikkat.
Hozzvalk: 2 kis csirke vagy 4 mell, 4 srgarpa, 4 prhagyma, 1 hagyma 1 szegfszeggel megtzve, 4 zeller vagy petrezselyem, 1 csokor fszernvny (petrezselyemzld, kakukkf, babrlevl), 2 liter vz, 2,5 dl tejszn, 2 csirkeleveskocka, 2 ek petrezselyemzld, 2 ek turbolya, 6 dkg vaj, 2 ek liszt, s, bors.
A csirkt vagy felezett melleket tegye fazkba, hozz a fele srgarpt, prt s zellert nagy szeletekben, a hagymt, fszernvnyeket, leveskockt s borsot. ntse fel elfed vzzel. Forralja fel, majd vegye lejjebb a ht s prolja 35 percig, habjt szedje le. Kzben a zldsgek msik felt vgja gyufnyira, a fele vajon ssse t, majd kevs levet tltsn r a fazkbl s fzze 3 percig. Mikor a csirke puhra ftt, vegye ki s brzze le. Lbasban olvassza meg a vaj msik felt, keverje hozz a lisztet. Mikor habzani kezd, vegye le a hrl, keverje hozz a tejsznt, majd 7 dl levest (zsrjt szedje le elbb), s forralja pr percig kevergetve mg besrsdik. Szza zls szerint, tegye bele a finomra vgott zldsgeket, petrezselyemzldet s turbolyt. Meleg levestnyrra tlaljon 1-1 darab csirkt, r a mrtst (csaknem leveshgsg legyen), s szrja meg finomra vgott petrezselyemzlddel s turbolyval. A mrtsba keverhet 1 tojssrgt s 2 ek citromlevet is, a fzs legvgn.
Hozzvalk: 1 csirke kb. 1,3 kg, 50 dkg krte, 12 dkg vaj, 1 ½ ek cukor, 3 ek bor, 1 ek citroml, 1 ek s, 1 ek vgott petrezselyemzld, 1 kk bors.
A csirkt vgja 4-6 darabra, drzslje be sval. A vaj felt olvasszaa meg serpenyben, ssse rajta a csirkt aranybarnra. A krtt mossa meg, hjastl szeletelje vkonyra, maghzt vgja ki. Olvassza meg a vaj msik felt, ssse rajta a krtt 5 percig oldalanknt, mg kiss meglgyul. Stednybe fektessen egy rteg krtt, r a csirkt, arra a maradk krtt. Oldja fel a cukrot a borban, ntse a krtre. Szrja meg a petrezselyemzlddel s borssal. Elhevtett stben ssse kb. 45 percig, mg a csirke kszre sl. Kzvetlen a sts vge eltt szrja be a tetejt citromlvel. Sopszka saltt adjon mell.
Sopszka: 4 paradicsom, 2 uborka, 2 friss des paprika kockra vgva, 2 ek petrezselyem, 2 ek hagyma vagy zldhagyma aprtva, 22 dkg sajt reszelve, keverve, sval-ecettel-olajjal zestve.
|