GastrOvat
GastrOvat
...
 
Men
 
Bejelentkezs
Felhasznlnv:

Jelsz:
SgSg
Regisztrci
Elfelejtettem a jelszt
 
Receptjeink
 
Naptr
2025. Jnius
HKSCPSV
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
ra
 
Kukk ide! - Szilvus oldala

 

 

 
Szmll
Induls: 2006-08-31
 
zifal
Nv:

zenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Eurpai receptek

Eurpai receptek:

 

Csirke dival (albn)

Hozzvalk (4 sz.): 90 dkg csirkemell vagy comb, 15 di, 2 tojssrgja, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg vaj.

A csirkt csontozza ki, vgja 2-3 cm-es kockkra, a tojst verje fel, a dit trje vagy darlja aprra, a fokhagymt trje t. A csirkt lbasban ntse fel elfed vzzel, fzze meg, szedje ki szrkanllal tlba, ttartsa melegen, levt rizze meg. Serpenyben hevtse kevergetve a lisztet mg barnulni kezd, tegye r a vaj felt, a fokhagymt, dit s tojssrgjt, folyton kevergetve. Tltse r a csirke levt, fzze kevergetve mg besrsdik. Vegye le a hrl, hogy a tojs ne vljon ki. ntse a csirkre, forgassa bele azt. Serpenyben ssse a vaj msik felt mg barnulni kezd, ntse a tlalt csirkeadagokra

Megjegyzs: marhahssal is ksztik.

 

Slt csirke rizzsel (albn)

Hozzvalk: 1 kis csirke, 40 dkg rizs, 6 dkg vaj, olaj, s, bors, zldsgek.

A csirkt egszben fzze meg, fszeres vzben. Levbl 1,2 liternyit szrjn le, benne fzze meg a rizst gy hogy inkbb prolja, mint forralja. Tegye tepsibe. Olajon ssse a tagokra bontott csirkt aranybarnra majd tegye a tepsibe a rizs kzepre. Tegyen kis vajdarabokat a rizsre s ssse kzepes hn, stben 15 percig. Saltt vagy finomra vgott zldsgeket adjon mell.

 

Csirkvel tlttt cikria (belga)

Hozzvalk (4 sz.): 1 csirkemell, 4 fej cikriasalta (knai kellel helyettesthet), 2 ek citroml, 6 ek vaj, 2 ek liszt, 1,2 dl csirkelevesl, 1,2 dl tejszn-tej keverk fele-fele arnyban, 1 db szerecsendi rlve, 2 szelet ftt sonka, 1 tojs srgja, 3 dkg reszelt sajt (Gouda ajnlott), s, bors.

A csirkt csontozza ki, vgja kis kockkra. A cikria kzept vgja ki. Kis fedhet stednyt vajazzon ki, tegye bele a cikrit, szrja meg sval, citromlvel, kenje meg kevs vajjal. Elhevtett stben, kzepes hn (180 C) ssse 1 rt. Nagy serpenyben olvasszon 2 ek vajat, ssse rajta a csirkt 10 percig. msik serpenyben olvassza meg a maradk 2 ek vajat, keverje hozz a lisztet, barntsa keverve 1-2 percig. Keverje hozz a levest, prolja 5 percig. Keverje bele a tejsznes tejet, szerecsendit, borsot s csipet st, majd a csirkt s citromlevet. A slt cikriafejeket vgja hosszban flbe, az egyik felekbe kanalazza tltelkknt a csirks mrts 1/3-t. Fedje a msik cikriafelekkel, minden fejre csavarjon 1 szelet sonkt, fektesse tepsibe. A maradt csirks mrtsba keverje bele a tojssrgjt s reszelt sajtot, s kanalazza a tlttt fejekre. Elmelegtett stben ssse vilgosbarnra. Melegen tlalja.

 

Visi csirke (belga)

Hozzvalk (4 sz.): 1 csirke, 3 gerezd fokhagyma, s, 15 dkg libazsr, 5 dkg liszt, 2 dl tej, 4 tojs srgja, 1 dl tejszn.

A csirkt fokhagyms-ss b vzben prolja puhra, majd vgja bontsi darabokra s tegye tepsibe. Tartsa meg a prollevet s a fokhagymtis, kivve a lbl. Olvasszon meg 10 dkg libazsrt, ntse a csirkre. Ssse eelmelegtett stben aranybarnra. Olvassza meg a maradt libazsrt, keverje bele a lisztet, majd keverjen hozz 5 dl prollevet, vgl a tejet. Prolja kis hn kb. 15 percig, hogy mrtss srsdjn. A hrl levve keverje bele a tojssrgkat, az ttrt ftt fokhagymt s a tejsznt. Szza zls szerint. ntse a csirkre. Melegen tlalja.

Megjegyzs: az eredeti recept fiatal libra vonatkozik.

 

Waterzooi I., Vzbenftt csirke (belga)

Hozzvalk: 1 nagy tyk vagy 2 csirke, 6 dkg vaj, 5 prhagyma, 5 zeller vagy petrezselyem, 2 srgarpa, 2 hagyma, 4 szegfszeg, 6 szl petrezselyemzld, ½ kk kakukkf, ¼ kk szerecsendi, 10 szem bors, 1 babrlevl, 2 liter csirkelevesl, 2,5 dl bor, 1 citrom leve, 4 tojs srgja, 1,8 dl tejszn; krethez 1 citrom, 2 ek vgott petrezselyemlevl..

A csirkt vgja bontsi darabokra, a prt, petrezselymet s srgarpt nagy darabokra, a hagymt hmozza s szrjon bele 2-2 szegfszeget, a fszernvnyeket tegye fliba s azt srn lyuggassa ki (gz vagy teaszr is megfelel). A csirkedarabokat kenje be vajjal, ssse roston, kb. 10 cm-re a tztl, 20 percig, gyakran forgatva. Mikor aranybarnra slt, tegye bogrcsba vagy fazkba, tegyen hozz mindent, kivve a citromlevet, tojst stejsznt, forralja fel, majd vegye lejjebb a ht, fed alatt prolja legalbb 1 rt, mg puha lesz. Vegye ki a csirkt, hagyja hlni. Levt szrje t, zsrjt szedje le. Tltse vissza a bogrcsba, keverje bele a citromlevet. Tlals eltt a csirkt brzze le, csontozza ki, vgja falatnyinl nagyobb darabokra, az aprlkot darlja vagy turmixolja. A szrt levet forralja fel, tegye bele a csirkt az aprlkkal, fedve kis hn melegtse t kb. 5 percig. Verje fel a tojst, keverje hozz a tejsznt, majd 2,5 dl levest a bogrcsbl, s miutn simra keverte, tltse kevergetve, rszenknt a leveshez. Prolja nagyon kis hn mg 2-3 percig (nagy hn a tojs megf s kivlik). Levestnyrba kanalazva tlalja, szrja meg finomra aprtott petrezselyemzlddel, adjon mell vkony citromkarikkat.

 

Waterzooi II. (belga)

Hozzvalk: 2 kis csirke vagy 4 mell, 4 srgarpa, 4 prhagyma, 1 hagyma 1 szegfszeggel megtzve, 4 zeller vagy petrezselyem, 1 csokor fszernvny (petrezselyemzld, kakukkf, babrlevl), 2 liter vz, 2,5 dl tejszn, 2 csirkeleveskocka, 2 ek petrezselyemzld, 2 ek turbolya, 6 dkg vaj, 2 ek liszt, s, bors.

A csirkt vagy felezett melleket tegye fazkba, hozz a fele srgarpt, prt s zellert nagy szeletekben, a hagymt, fszernvnyeket, leveskockt s borsot. ntse fel elfed vzzel. Forralja fel, majd vegye lejjebb a ht s prolja 35 percig, habjt szedje le. Kzben a zldsgek msik felt vgja gyufnyira, a fele vajon ssse t, majd kevs levet tltsn r a fazkbl s fzze 3 percig. Mikor a csirke puhra ftt, vegye ki s brzze le. Lbasban olvassza meg a vaj msik felt, keverje hozz a lisztet. Mikor habzani kezd, vegye le a hrl, keverje hozz a tejsznt, majd 7 dl levest (zsrjt szedje le elbb), s forralja pr percig kevergetve mg besrsdik. Szza zls szerint, tegye bele a finomra vgott zldsgeket, petrezselyemzldet s turbolyt. Meleg levestnyrra tlaljon 1-1 darab csirkt, r a mrtst (csaknem leveshgsg legyen), s szrja meg finomra vgott petrezselyemzlddel s turbolyval. A mrtsba keverhet 1 tojssrgt s 2 ek citromlevet is, a fzs legvgn.

 

Waterzooi III. (belga)

Hozzvalk: 70 dkg csirkeszrny, 70 dkg aprlk, 4 mell, s, bors, 1 prhagyma, 1 zeller s/vagy petrezselyem, 1 hagyma, 1 srgarpa, 1 gerezd fokhagyma, 2 tojs srgja, 2 ek vgott petrezselyemzld.

A melleket brzze le, a pr fehr rszt szeletelje (zldje itt nem szksges), a tbbi zldflt vgja aprra, a fokhagymt trje t, a tojssrgt verje fel. A csirkeszrnyat s aprlkot tegye lbasba, tltse fel hideg vzzel, szza s borsozza. Forralja fel, majd vegye lejjebb a ht s prolja 1 rt. Szedje ki a szrnyat s aprlkot, a szrnyakrl szedje le a hst s vgja durvra. A levet fzze mg kb. 4 dl marad. Egy lbas aljt zsrozza ki, rakjon bele rteget az aprtott zldsgekbl, fektesse r a melleket, ntse r a l felt. Fedje s prolja 1 rt, 5 perccel a vge eltt tegye r a ftt szrnyhst. A l msik felt melegtse forrskzelig, adja hozz a felvert tojssrgjt lassan, ers kevers kzben, majd ntse a levestnyrba tlalt zldsges hsra, szrja meg aprtott petrezselyemzlddel.

 

Waterzooi IV. (belga)

Hozzvalk: 2 kis csirke, 3 srgarpa, 2 hagyma, 2 prhagyma, ¼ zeller, 2 tojs srgja, 2 dl tejszn, citroml, 1 ek liszt, vaj, s, bors, kakukkf, 1 babrlevl, 1 szegfszeg, szerecsendi, petrezselyemzld.

Tegye lbasba a csirkket, st, borsot, kakukkfvet, babrt s szegfszeget, tltse fel elfed csirkeleveslvel (vagy hideg vzzel, leveskockt tve bele). Forralja fel s fzze 30 percig. Mikor a hs puha, csontozza ki, brzze le. Tegye vissza a csontokat s brt a lbe, prolja mg 1 rt. A levet szrje t, szedje le habjt s zsrjt. Vgja finomra a srgarpt, hagymt, prt (csak a fehr rszt) s zellert, tegye a levesbe, prolja 10 percig. jra szrje t, keverjen hozz 2 ek tejsznt, pr csepp citromlevet s kis vajon barntott liszttel srtse. Tegye bele a csirkehst s a ftt zldsgeket. Fszerezze zls szerint sval, borssal, szerecsendival. Kis hn melegtse fel. Keverje bele a tojssrgkat s tejsznt. Szrja meg finomra vgott petrezselyemzlddel. Ftt krumplit adjon hozz.

 

 

 

 

 

Dzsuvecs (bulgr)

Hozzvalk: ftt csirkehs, kolbsz, sajtok (feta legyen kztk), paradicsom, ers s des paprika, gomba, ftt krumpli, petrezselyemlevl, kapor, 1 tojs.

Mindent vgjon kockra vagy aprra. Fektesse rtegekben agyagtlba, fellre a sajtot. Elmelegtett stben ssse kb. 20 percig, mg a sajt megolvad. sse r a tojst, ssse mg 5-10 percig attl fggen, mennyire megstve szereti a tojst. Friss kenyrrel vagy pirtssal tlalja.

Megjegyzs: Csirke mellett, vagy helyett brmilyen egyb ftt hssal is ksztik.

 

Krumplis csirke (bulgr)

Hozzvalk: 70 dkg csirkemell, comb vagy szrnyt, 1 hagyma, 1 srgarpa, 1 zeller, 1 des paprika, 1 ek paprikapor, 1 ek s, 5 krumpli, 20 dkg paradicsomszsz, 2 ek vgott petrezselyemzld, 5 dl vz, 3 ek olaj.

A csirkt vgja nagy kockkra tegye serpenybe vagy lbasba, szza meg, ssse olajon, ers kzepes hn, idnknt megkeverve mg kifehredik. Kzben a hagymt s rpt hmozza meg, vgja finomra. Tegye a hsra, keverje ssze, ssse 3 percig. Szeletelje a zellert s paprikt, keverje hozz, ssse 5 percig. Szrja meg a paprikaporral, keverje ssze. Tltse r a felmelegtett vizet, fedje s fzze kb. 10 percig, mg a csirke megpuhul. Kzben hmozza meg a krumplit, vgja kockkra, tegye a csirkhez, fzze 15 percig. Adja hozz a paradicsomszszt, fzze 5 percig. Szrja meg a petrezselyemzlddel. A ht kikapcsolva hagyja llni 10 percig, utna tlalja.

Megjegyzs:  diszn- vagy marhahssal is fzhet; ezeket a vz rtltse utn kb. 30 percig kell fznie hogy megpuhuljanak.

 

Parasztos csirkeslt (bulgr)

Hozzvalk: 1 csirke, 3-4 hagyma, 1-2 paprika, 3-4 paradicsom, 3 ek liszt, 1 ek paprikapor, 4 ek olaj, s, petrezselyemzld.

A csirkt csontozza ki, vgja kockkra, a hagymt szeletelje, a paprikt s paradicsomot vgja nagy darabokra, a petrezselyemzldet finomra. Serpenyben az oljat kevs vzzel vegytse, ssse rajta a csirkt s hagymt egytt mg kifehredik. Szrja meg a liszttel s paprikaporral, kis vizet rtltve keverje el, forralja fel. Tegye hozz a paprikt s paradicsomot, szza meg, prolja kis hn mg a csirke megpuhul. Mikor ksz, szrja meg petrezselyemzlddel.

 

Tavaszi csirke krtvel (bulgr)

Hozzvalk: 1 csirke kb. 1,3 kg, 50 dkg krte, 12 dkg vaj, 1 ½ ek cukor, 3 ek bor, 1 ek citroml, 1 ek s, 1 ek vgott petrezselyemzld, 1 kk bors.

A csirkt vgja 4-6 darabra, drzslje be sval. A vaj felt olvasszaa meg serpenyben, ssse rajta a csirkt aranybarnra. A krtt mossa meg, hjastl szeletelje vkonyra, maghzt vgja ki. Olvassza meg a vaj msik felt, ssse rajta a krtt 5 percig oldalanknt, mg kiss meglgyul. Stednybe fektessen egy rteg krtt, r a csirkt, arra a maradk krtt. Oldja fel a cukrot a borban, ntse a krtre. Szrja meg a petrezselyemzlddel s borssal. Elhevtett stben ssse kb. 45 percig, mg a csirke kszre sl. Kzvetlen a sts vge eltt szrja be a tetejt citromlvel. Sopszka saltt adjon mell.

Sopszka: 4 paradicsom, 2 uborka, 2 friss des paprika kockra vgva, 2 ek petrezselyem, 2 ek hagyma vagy zldhagyma aprtva, 22 dkg sajt reszelve, keverve, sval-ecettel-olajjal zestve.

 

Csirkemjpsttom (cseh)

Hozzvalk: 25 dkg slt csirkemj, 6 dkg vaj, 3 ek liszt, 1,2 dl tejszn, s, csipet bors, 1 ek konyak, 1,2 dl tejsznhab.

A mjat darlja vagy turmixolja simra. Sssn vilgos rntst a fele vajon a liszttel. Keverje a tejsznnel simra, szza-borsozza. Keverje hozz a mjat s konyakot, majd a tejsznhabot s a vaj msik felt. Fehr kenyrre, vagy pirtsra vkonyan kenve fogyassza.

 

Brochette de Dijon flamb (francia)

Hozzvalk (4 sz.): 90 dkg csirkehs (mell, comb vagy szrnyt), 4 gerezd fokhagyma, 1 ek szrtott kakukkf, 2 ek citroml, 2,5 dl Drambui likr, 2,5 dl dijoni mustr, 2 ek mz, s, bors.

A csirkt brzze le, csontozza ki, vgja kb. 3 cm-es kockkra, a fokhagymt trje t. Ha nem kap Drambui likrt, keverjen 1/5 whiskyt 4/5 mzzel, vagy vegyen ms des likrt. Serpenyben keverje ssze a likrt, fokhagymt, kakukkfvet s citromlevet, fzze kzepes hn kb. 10 percig, mg kiss besrsdik. Keverje hozz a mustrt s mzet, prolja nhny percig. A csirkt szrja meg sval s borssal, forgassa bele a mustrkeverkbe. Szrja fel a hst faplcikkra, ssse grillen vagy roston oldalanknt 8-10 percig. Melegtsen fel 4 ek likrt, gyjtsa meg s ntse a hsra, hagyja gni mg kialszik.

Megjegyzs: birkbl is ksztheti.

 

Coq au Chambertin, kakas Chambertin borban (francia)

Hozzvalk (6 sz.): 1,3 kg csontozott csirkehs, 5 szelet baconszalonna, 4 ek olvaolaj, ½ dl konyak, Chambertin vagy egyb minsgi szraz vrsbor, 2 dl csirkelevesl, 1 paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 1 ek kakukkf, 1 babrlevl, 3 mark gyngyhagyma, 25 dkg gomba, 3 ek vaj, 2 ek liszt, s, bors.

A bacont vgja 2,5 cm hossz darabokra, prolja vzben 10 percig, hogy stalanodjon. A papadicsomot hmozza meg, magjt vgja ki, a fokhagymt trje t, a gombt negyedelje. A megszrtott bacont vastag alj serpenyben, kis olajon ssse vilgosbarnra, vegye ki. A csirkt forgassa ss-borsos lisztbe, hirtelen pirtsa a bacon olajn, ers kzepes hn mindkt oldalt 2-3 percig, majd fedje, vegye kzepesnl lejjebb a ht s ssse 10 percig, kzben egyszer megfordtva. A hrl levve ntse r a konyakot, gyjtsa meg, hagyja gni mg kialszik. A gombt ssse serpenyben, olvaolajjal kevert vajon pr percig. A hagymt fzze forr vzben 1 percig, majd hmozza meg, vgt keresztalakban hastsa be, ssse az olvs vajon 2 percig. Utna tltsn ½ cm-nyi vizet a csirke ednybe, prolja fedve 20 percig. Tegye hozz a levest s bacont, tltse fel a borral gy, hogy a csirkt pp ellepje. Tegye bele a paradicsomot, fokhagymt, kakukkfvet s babrt, prolja 30 percig. Ha a leve hg maradt, szrje t  msik ednybe s srtse be magas hn fzve. Mikor j mrtssrsg, tegye bele a gombt s hagymt. Melegtse ssze s tlalja. Mg jobb, ha 1-2 rt pihenteti, hogy az zek sszerjenek, s utna felmelegtve tlalja.

 

Coq au vin blanc, kakas fehrborban (francia)

Hozzvalk: 1 kakas vagy tyk 1,4-1,6 kg, 2 ek vaj vagy margarin, 12 gyngyhagyma, 4 kis srgarpa, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek konyak, 5 dl szraz fehrbor, 1 ek vgott petrezselyemzld, 1 babrlevl, 1 ek s, 1 kk bors, 1 kk kakukkf, ½ kk rlt szegfszeg, 25 dkg zldbors.

A tykot vgja ngybe, a hagymt aprra, a srgarpt hmozza meg s vgja tlsan 3 cm hosszra, a fokhagymt trje t. Nagy serpenyben olvassza meg a vajat, ssse rajta kzepes hn a tykot villval megfordtva mindkt oldaln aranybarnra. Tegye t tepsibe, hagyja llni. A serpenyben maradt zsrjra tegye r a hagymt, srgarpt s fokhagymt, ssse kzepes hn mg a hagyma s rpa enyhn barna lesz. Tltse r a konyakot s gyjtsa meg. Enyhn rzza mg kihuny. Adja r a bort, petrezselyemzldet, babrt, st, borsot, kakukkfvet s szegfszeget. Vegye ersre a ht, forralja fel az telt, folyton kevergetve. Vegye le a hrl, kanllal merje t a zldsget a tykra. Fedje vagy flizza a tepsit. Elmelegtett stben, kzepes hn ssse 30 percig. Vegye le a fedt, szrja r a borst egyenletesen. Ismt fedje a tepsit, ssse mg kb. 30 percig, mg villval megszrva puhnak tallja a hst. Vegye le a babrt tlals eltt. Nagy tlcra rakja szpen elrendezve.

Vrsboros vltozat: zgazdag, minsgi flszraz vrsborral vltsa ki a fehret. A srgarpval egyidejleg tegyen bele 22 dkg szeletelt gombt, majd ½ ek paradicsomppet keverjen a slt rpa-gomba keverkhez, mikor azt a csirkre teszi sts eltt.

 

Csirke almval (francia)

Hozzvalk (6 sz.): 1,8 kg csirke vegyesen, 2 ek vaj, 2 ek olaj, 8 cl konyak, 4 alma, 2 hagyma, 2,5 dl almabor vagy almal, 2,5 dl tejfl, 1 ek liszt, 2 ek vgott petrezselyemlevl, 1 kk trkony, ½ kk paprika, s, bors.

A csirkt vgja bontsi darabokra, az almt hmozza meg, szeletelje, magozza ki, a hagymt vgja finomra. Mly serpenyben vagy lbasban hevtse a vajat s olajat, ssse rajta a szott-borsozott csirkt aranybarnra. Msik serpenyben melegtse fel a konyakot, gyjtsa meg, ntse a csirkre, hagyja kialudni. Tegye r az almt s hagymt. Keverje simra az almabort, tejflt, lisztet s fszereket, ntse a csirkre. Fzze fedve, kzepes hn (180 C) kb. 1 rt, mg a csirke megpuhul. Indulhat ktszeres mennyisg almaborral s liszttel is, tejflt ne tegyen tbbet. A trkonyt helyettestheti azonos arny szerecsendi, fahj s szegfszeg rlt keverkvel.

 

Csirke ecetben, trkonnyal (francia)

Hozzvalk (6 sz.): 1 nagy csirke 1,6 kg, 30 dkg gyngyhagyma, 2 ek olaj, 1 ek vaj, 2,5 dl trkonyecet, 1,2 dl fehrbor, 4 dl csirkelevesl, 20 dkg paradicsom, 2 ek friss vagy 1 ek szrtott trkony, 4 ek kukoricaliszt, s, bors, petrezselyemzld.

A csirkt vgja bontsi darabokra, a hagymt fzze forr vzben 1 percig, majd dobja hideg vzbe, szrtsa le s hjazza le, utna ss vzben fzze kb. 10 percig puhra, a kukoricalisztet keverje el 2 ek vzben. Nagy serpenyben vagy lbasban melegtse fel a vajat az olajjal, ssse rajta a szott-borsozott csirkt mindkt oldaln aranybarnra, szedje ki szrkanllal, tegye flre. Zsrjn dinsztelje a hagymt 1 percig kevergetve. Tltse r az ecetet s bort, forralja mg fele elprolog, kaparja fel a leragadt csirkemaradvnyt. Adja hozz a csirkelevest, paradicsomot s trkonyt, tegye vissza a csirkt. Forralja fel, majd vegye lejjebb a ht s prolja 20-25 percig, mg a hs megpuhul. Hagyja lehlni (eddig elz nap elmehet). Trolja htve. Melegtse fel, majd szrkanllal szedje ki a hst s hagymt, tartsa melegen. A prold lbe keverje bele a kukoricaliszt-oldatot, kevergetve srtse be mrtss. Kanalazza a mrtst a csirkre. Szrja meg finomra vgott friss trkonylevelekkel ha van, vagy petrezselemzlddel.

 

Csirke trkonnyal bevonva (francia)

Hozzvalk: 2 csirkemell, 3 ek vaj, 3 ek szrtott trt trkony, s, bors.

A melleket csontozza ki. A vajat prolja tlkban gzn mg mr nem sistereg, ekkor habjt szedje le, a folykony rszt pedig szrje t gzen vagy finom szrn, fogja fel csszben. Serpenyben ersen melegtse fel , forgassa trkonyba a csirkt, szza-borsozza, majd a vajon ssse ers hn oldalanknt 2 percig. Vegye lejjebb a ht, fedve ssse tovbb kb. 25 percig, idnknt megfordtva s trkonnyal porozva.

 

Csirke tli zldsgekkel (francia)

Hozzvalk (4 sz.): 90 dkg csirkemell, 16 kis srgarpa, 16 zldhagyma, 8 kelbimb, 1 krumpli, 1 pasztink, 1,1 liter csirkelevesl, 1 ek vaj, 1 ek liszt, 3 ek tejszn, 3 ek friss reszelt torma, 1 kk tabasco szsz, 3 ek vgott petrezselyemzld, s, bors.

A melleket brzze le, csontozza ki, felezze, szza-borsozza, a rpt hmozza meg, ha nagy, aprtsa kb. 5x1 cm-re, a zldhagyma fehrjt s zldje kis rszt hasznlja fel, kb. 3 cm hosszra darabolja, ha feje van felezze, a krumplit vgja 2 cm-es kockkra, tegye hideg vzbe, a pasztinkot hmozza meg s vgja 2,5x1 cm-es tglkra. Lbasba tltsn 1 l levest, tegye bele a rpt, krumplit, pasztinkot s kelbimbt, szza-borsozza, forralja fel, majd lejjebb vve a ht prolja 5-6 percig. Tegye bele a melleket s hagymt, fedve fzze kb. 7 percig. Kzben serpenyben olvassza meg a vajat, keverje bele a lisztet. Mikor sima, adja hozz a maradk 1 dl levest, lnken kevergetve. Adja bele a tejsznt, keverve forralja fel. Tegye bele a reszelt tormt s a tabasco szszt, szza-borsozza zls szerint. Tlalskor a zldsges csirkt szrja meg petrezselyemzlddel, ntse r a torms mrtst.

 

Csirke uborkval s sfrnnyal (francia)

Hozzvalk (4 sz.): 4 csirkemell, 45 dkg paradicsom, 2 nagy uborka, s, bors, 2 ek olvaolaj, 3 hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1,2 dl csirkelevesl, 1 dl bor, 1 ek sfrny.

A melleket csontozza ki, felezze el, a paradicsomot vgja 1 cm-es kockkra, az uborkt hmozza meg, vgt vgja le, darabolja 4 cm-es hosszra, majd hosszban negyedekre, szza-borsozza, a hagymt vgja finomra, a fokhagymt trje t. Vastag alj serpenyben vagy lbasban hevtse az olajat, ssse rajta a csirkt kzepesnl ersebb hn, mindkt oldaln aranybarnra. Szedje ki, tartsa melegen. Olajn ssse a hagymt s fokhagymt kevergetve 1 percig. Tegye r a paradicsomot, keverve ssse 1 percig. ntse fel a levessel s borral, keverje ssze, fzze 1 percig. Tegye hozz az uborkt s a csirkrl esetleg lecsorgott szaftot, szza s borsozza, fzze ers hn kb. 6 percig. Tegye vissza a csirkt a stednybe, forgassa bele az telbe. Tegye bele a sfrnyt, fedje s fzze mg 4 percig. Forrn tlalja.

 

 

Francia csirke citromosan

Hozzvalk: szemlyenknt 1 csirkemell, fl tojs, kevs finomliszt, norml liszt, 1 citrom, tej, fokhagymapor, bors, s, sszesen 5 dl bor, stshez vaj, margarin s olaj..

A melleket brzze le, csontozza ki, brd lapjval laptsa, vagy les kssel szeletelje kb. 1 cm vkonyra. A tojst verje fel, adjon hozz kis tejet, fokhagymaport, borsot, rszletekben keverje hozz a finomlisztet mg sr, de csppenthet panrt kap. A citromot hmozza meg s szeletelje vkonyra. Serpenyben hevtsen vajat margarinnal kb. azonos arnyban, 1 ek olajjal egytt. A csirkt forgassa norml lisztbe, a flsleget rzza le, mrtsa a panrba, cspgtesse le a flsleget. Ssse a zsiradkon aranybarnra. Vegye ki szrkanllal, tartsa melegen. Tltse a bort a serpenybe, ers hn forralja mg az alkohol elprolog. Utna tltse egy rszt a csirkre, maradkt tlalja mrtogatni.

 

Francia csirke fokhagyms-boros mrtsban

Hozzvalk: szemlyenknt 1 csirkemell, ½ tojs, fszerezett liszt, vaj a stshez; a mrtshoz 2,5 dl bor, 2 ek vaj, 1 ek fokhagyma, s, bors, kukoricaliszt.

A mellet brzze le, csontozza ki, panrozza vagy szeletelje vkonyra. A lisztet fszerezze sval, borssal s fokhagymaporral. A tojst kb. azonos mennyisg vzzel  keverje el. Forgassa a hst lisztbe, tojsoldatba, majd jra lisztbe. Serpenyben olvassza fel a vajat, ssse rajta a csirkt aranybarnra. Szedje ki, tartsa melegen. j vajon dinsztelje meg a fokhagymt. Tltse r a bort, fzve szza-borsozza zls szerint. Vgl vzben elkevert kukoricaliszttel srtse be mrtss.

 

Francia csirke boros-mustros mrtsban

Hozzvalk (4 sz.): 4 csirkemell, 1 kk bors, 3 dl csirkelevesl, 1,2 dl bor, 2 ek dijoni mustr, olaj, rizs.

A melleket brzze le, csontozza ki, szrja meg borssal. Mly serpenyben vagy lbasban hevtsen olajat, ssse rajta a csirkt kzepes hn, egyszer megfordtva aranybarnra. Keverje simra a levest,bort s mustrt, ntse a csirkre, forralja fel, majd a ht lejjebb vve prolja 15 percig. Ftt rizsre tlalja a csirkt, kanalazza r a mrtst.

Stse mikrban: a megkevert mrtsalapot tegye kb. 20x20x5 cm-es mikroll ednybe, fedje flival, a gznek kis nylst hagyva egy sarkn, vagy tvel kilyuggatva. Mikrzza magas hn 3 percig. Tegye r a fentiek szerint elksztett csirkt, flizza jra s mikrzza magas hn 5-6 percig. Hagyja llni 10 percet, majd tlalja fentiek szerint.

 

Francia csirke gombval

Hozzvalk (6 sz.): 6 csirkemell, 1,2 dl bor, 3 dl gombakrmlevesl, 10 dkg gomba, 1 kk paprika, 2,5 dl tejfl, ftt rizs.

A melleket csontozza ki, a gombt szeletelje. Szza a melleket, fektesse tepsibe, brs oldalval felfel. Keverje a bort a gombakrmlevessel, tegye bele a gombt, ntse a csirkre. Ssse kzepes hn (180 C) 1-1 ¼ rt. Szedje ki a csirkt. Levt ntse serpenybe, keverje hozz a tejflt. Melegtse fel, ne forralja. Tlalja a csirkre kanalazva a mrtst, krtse ftt rizzsel.

 

Francia vidki csirke

Hozzvalk: 90 dkg csirkehs (mell, comb, szrnyt), 20 dkg gomba, 20 dkg zeller vagy petrezselyem, 2,5 dl bor, 10 dkg srgarpa, 1 kzepes hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 babrlevl, 2 ek aprtott petrezselyemzld, 1 kk szrtott morzsolt kakukkf.

A csirkt brzze le, a gombt s zellert szeletelje, a rpt vgja durvra, a hagymt vkony gerezdekre, a fokhagymt trje t. Teflonos serpenyben, kevs olajon, kzepes hn ssse a csirkt aranybarnra. Zsrjt ntse ki. Szza-borsozza a csirkt. Tegye hozz a gombt, zellert, bort, rpt, hagymt, fokhagymt, babrt s kakukkfvet. Melegtse forrsig, majd vegye lejjebb a ht, fedve prolja kb. 35-40 percig, mg a csirke megpuhul. Vegye ki a babrt. Szedje ki a csirkt s zldflket szrkanllal tlra, tartsa melegen. A levet forralja fel, fzze kb. 3 percig, mg kb. 1,2 dl marad, Tlalja a zldsges csirkre kanalazva a mrtst, ftt krumplival krtse.

 

Fricasse de poulet la Poitevine, csirkebecsinlt Poitevine mdra (francia)

Hozzvalk (6 sz.): 1 csirke 1,5-2 kg, 1 kg hagyma, 3 dkg vaj, 2 ek liszt, 1 ek ecet, s, bors.

A csirkt kvl-bell trlje meg forr vzbe mrtott ruhval, majd darabolja: a combokat s mellet flbe, a szrnyakat hasznlja mg fel. A hagymt vgja aprra. A csirkt minden oldalon szza-borsozza. Nagy serpenyben olvassza meg a vajat, ssse rajta a csirkt kis hn, mindkt oldaln aranybarnra. Vegye ki szrkanllal, fedve tartsa melegen. Vajn  a hagymt ssse kevergetve halvnybarnra. Szrja r a fele lisztet, keverje meg, majd keverje hozz a msik felt. Ssse folyton keverve fl percig, majd vegye a ht kicsire, adja hozz az ecetet, jl keverje meg s tegye r a csirkt. Fed alatt, kis hn fzze kb. 40 percig, mg a csirke megpuhul s a hagyma leve mrtss srsdik. Kzben ktszer keverje meg, a fedt csak ekkor vegye le, inkbb az ednyt hirtelen rntva forgassa meg, hogy ne ragad jon le az tel. lltsa be a helyes fszerezettsget. Tlalja forrn, ftt krumplival krtse.

 

Fricasse de poulet au Chablis, csirkebecsinlt Chablis borral (francia)

Hozzvalk (4 sz.): 1 csirke kb. 1,5 kg, s, fehrbors, 8 ek vaj, 1 ppozott ek liszt, 1 gerezd fokhagyma, 2,5 dl Chablis (Chardonnay), 2,5 dl csirkelevesl, 2 zldhagyma, 4 levl petrezselyemzld, 1 babrlevl, 2 tojs srgja, 3 ek tejszn, 1 ek cukrozott vaj, 15 kzepes gomba, 1 citrom leve.

A csirkt vgja bontsi darabokra, a fokhagymt trje t, a zldhagymt vgja finomra, a gombt kis vzben prolja enyhn (ne fzze). A csirkt szza-borsozza, ssse nagy serpenyben, melyben 1 rtegben elfr, felolvasztott vajon, mindkt oldaln vilgosbarnra. Szrja meg a csirkt liszttel s fokhagymval, ntse fel a borral s levessel gy, hogy pp elfedje, tegye bele a petrezselyem- s babrlevelet s a zldhagymt. Fed alatt, kzpmeleg (180 C) stben ssse kb. 30 percig, mg a csirke megpuhul. Vegye ki a csirkt tlalednyre, tartsa melegen. Levt magas hn fzze, mg fele elprolog, majd srtse be vajas tejsznben felvert tojssrgjval. Tegye hozz a citrom levt s a prolt gombt, melegtse ssze, fszerezze ha kell. Tlalja alulra a csirkt, r a mrtst, krtse ftt rizzsel.

 

Pikrdiai csirke kapormrtsban (francia)

Hozzvalk (4 sz.): 4 csirkemell, 4 spentlevl, 4 prhagyma, 4 zldhagyma, 8 kzepes gomba, s, bors, 4 dl csirkelevesl, 1,2 dl bor, 8 prhagyma zldje.

A melleket brzze le, csontozza ki, egszben hagyva panrozza vkonyra, tegye stpaprra egyenknt. A pr zldjt szeletelje vkonyra, rakja a mellekre, mellenknt ½ hagymt osztva. A gyngyhagymt, gombt s spentot vgja finomra, egytt kis vajon, ers hn ssse keverve fl percig, majd tertse a mellekre. Locsolja meg 1-1 ek borral, szza-borsozza zls szerint, majd tekerje egyenknt hengerr. Tegye enyhn vajazott aluflira, csavarja fel, vgeit trje be. Tegye a csirkelevessel feltlttt tepsibe, Ssse elmelegtett stben 25 percig. Kzben dinsztelje meg a szeletelt prt vajon, kzepes hn. Ksztse el a mrtst. Tlalskor vegye le a flit a csirkrl, szeletelje kb. 6 mm vkony karikkra. Kanalazzon mrtst tlra vagy a tnyrokra, erre tegye a csirkekarikkat, mell a dinsztelt prt.

Kapormrts: olvasszon serpenyben 1 ek vajat, rajta dinszteljen meg 2 finomra vgott gyngyhagymt, tltn r 1,2 dl bort, ugyanennyi levest s 3 ek tejsznt, fzze be felre, szrja meg 2 ek finomra vgott friss kaporral.

 

Poulet la Montrachet, csirke gombval mrtsban (francia)

Hozzvalk (6 sz.): 1 nagy csirke, egyenknt 22 dkg fiatal srgarpa, gyngyhagyma s gomba, 3 dkg vaj, 1 friss trkonyg vagy 1-1 kakukkf, rozmaring s petrezselyemlevl, 1 babrlevl, 1,5 dl bor, 2 tojs srgja, 3 dl tejszn, s, bors.

A csirkbl a combokat s melleket felezze, a szrnyak vgt vgja le, csak a felsoroltakat hasznlja fel. A srgarpt kaparja, a hagymt hjazza le. Vastag alj lbasban olvassza meg a vajat kis hn, tegye r a csirkt, rpt, hagymt s a csokorba kttt fszernvnyeket. Szza-borsozza, ntse fel a borral, fzze fed alatt 30 percig, idnknt keverve. Mikor a rpa s hagyma megpuhult, vegye ki szrkanllal, tartsa fedve melegen (pl. prolednyben). A gombt szeletelje vkonyra, tegye a lbe, szza s fedje be, prolja  20 percig. A tojssrgkat tegye a tejsznbe, verje fel, tegye flre. Vegye ki a csirkt a lbl, rendezze tlaltlcra, tegye kr a zldsgeket. A fzednyben villa htval kaparja fel a leslt rszt, forralja fel a levet, vegye ki a fszernvnycsokrot s vegye le a hrl az ednyt. Keverjen 1 ek fzlevet a tojsos tejsznbe, ezt keverje bele a fzlbe, s folytonos keverssel  prolja mrtss. Mikor kell srsg, ntse a csirkre s azonnal tlalja. Mell ftt rizs vagy nudli illik.

 

Poulet aux champignons, gombs csirke (francia)

Hozzvalk (4 sz.): 4 csirkemell, 3 ek liszt, 2 ek tejfl, 1 ek dijoni mustr, 2,5 dl csirkelevesl, csipet kakukkf, s s bors, 1 ek vaj, 30 dkg gomba, 2 zldhagyma, petrezselyemzld.

A melleket brzze le, csontozza ki, a gombt negyedelje, a zldhagymt s petrezselyemzldet vgja finomra. Kis tlban keverje ssze a tejflt 2 kk liszttel, a mustrral s 2 ek levessel, tegye flre. A mellek egyik oldalt fszerezze kakukkfvel, sval s borssal, majd forgassa a maradt lisztbe. Teflonos lbasban vagy mly serpenyben olvassza meg a vajat kzepes hn, ssse rajta a melleket mindkt oldalon kb. 5-5 percig, mg rzsasznrl kifehrednek. Vegye ki, tartsa melegen. Zsrjn ssse a gombt 3 percig. ntse r a maradk levest, forralja fel s fzze 3 percig. Keverje hozz a tejfls mrtst, tegye bele a zldhagymt, fzze kb. 3 percig, mg besrsdik. Tlalja a csirkre kanalazva a mrtst, szrja meg petrezselyemzlddel.

 

Poulet Basquaise, baszk csirke (francia)

Hozzvalk: 1 csirke kb. 1,2 kg, 3-4 ek olaj vagy margarin, 1 kg paradicsom, 25 dkg friss des paprika, 2-3 hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 25 dkg rizs, s, bors.

A csirkt vgja bontsi darabokra. Forraljon 2 liter vizet, fzze benne a paradicsomot 2-3 percig, mg hja levlik, hmozza meg s vgja kockkra. A paprikt magozza ki s vgja nagyobb darabokra, a hagymt s fokhagymt finomra. Mly serpenyben vagy lbasban hevtse az olajat vagy margarint, ssse rajta a csirkt aranybarnra (kb. 5 perc). Adja hozz a paradicsomot, hagymt, fokhagymt, paprikt, szza s borsozza. Fedve, kis hn prolja 45-50 percig. Kzben, 20 perccel ksz eltt kezdje fzni a rizst: lbasban hevtsen 2 ek olajat vagy margarint, mikor forr, tegye r a rizst, szza-borsozza, jl keverje ssze. Tltsn r ktszeres trfogat vizet, prolja fedve, kis hn 17-20 percig, mg a rizs megf (mire a vizet teljesen felissza). Tlalja elbb a rizst kanllal elsimtva, r a csirkt zldsges mrtsval.

 

Poulet Clemenceau, fokhagyms csirke borsval (francia)

Hozzvalk (4 sz.): 1 csirke kb. 1,3 kg, 6 gerezd fokhagyma, 1 ek vaj, 1 ek olvaolaj, 2,5 dl vz vagy csirkelevesl, 2,5 dl fehrbor vagy vermut, 20 dkg zldbors, 4 krumpli, 1,2 dl kukoricaolaj, 1 fej fokhagyma, liszt.

A csirkt vgja bontsi darabokra, a fokhagymt vgja finomra vagy trje t, a borst fzze meg, a krumplit hmozza meg s vgja kockra. A csirkt forgassa lisztbe, ssse vaj-olvaolaj keverken, kzepes hn aranybarnra. Tegye r az 1 fejnyi fokhagymt, ssse kb. 1 percig. ntse le a zsiradkot gy, hogy kb. 2 ek maradjon, tltse fel a bor s vz vagy leves felvel. Prolja kis hn kb. 1 ½ rt, idnknt hozzadva a bor s vz msik felbl, mikor szksges. 15 perccel elkszlte eltt msik serpenyben hevtse a kukoricaolajat, ssse rajta a krumplit s 6 gerezd fokhagymt. Mikor majdnem ksz, adja hozz a borst s melegtse ssze. Szedje ki szrkanllal, tegye a csirkre, keverje ssze. A mrts elg kell legyen, hogy a csirkt s zldflket bevonja. Ftt rizzsel vagy nudlival krtse.

Megjegyzs: br a recept nem tartalmazza, s s bors ajnlott.

 

Poulet fleury, virgz csirke (francia)

Hozzvalk (4 sz.): 2 csirkemell, 1 nagy srgarpa, 1 nagy zeller vagy petrezselyem, 3 dkg zldbors, 8 zldhagyma zldje, 5 dl csirkelevesl, 2,5 dl habtejszn, 6 dkg gomba, s, bors, paprikapor.

A melleket brzze le, csontozza ki, felezze el, a srgarpt, zellert vagy petrezselymet s hagymalevelet vgja gyufnyira, majd blansrozza kln-kln: a rpt s zellert ss vzben fzze 3 percig, a hagymalevelet stlanban 1 percig, majd dobja hideg vzbe. A csirkemellet klopfolja kmletesen (brd lapjval) kb. 1 cm vkonyra. Tegyen minden zldsgbl 1-2 darabot a mellszeletekre keresztirnyban, majd gngylje tekerccs a szeletet, vgeit tmje be s tzze ssze, hogy szilrd tekercset adjon. A levest melegtse forrskzelig, tegye bele a tekercseket s prolja kb. 6 percig, vagy egyszer megfordtva 4-4 percig. Vegye ki, tartsa melegen. Forralva srtse be a levest felre. Adja hozz a tejsznt s fzze be jra felre. Szeletelje a gombt s tegye a lbe. Szza-borsozza zls szerint. A meleg hstekercseket gngylje ki, vgja tlsan kb. 5 keskeny cskra. Tlalja a mellcskokat csillagalakba rendezve a tnyrokon, a mrtst mell kanalazva s kevs paprikval megszrva, a gombaszeleteket elosztva.

 

Poulet Parisienne (francia)

Hozzvalk (6 sz.): 6 csirkemell, 3 dl szrt gombakrmlevesl, 12 dkg gomba, 1 kk paprika, 1,2 dl bor vagy vermut (kihagyhat), 2,5 dl tejfl 3 ek liszt, s, bors.

A melleket enyhn szza-borsozza, tegye agyagtlba. ntse r a levest s bort, tegye bele a szeletelt gombt, szrja meg a paprikval. Fzze nagyon kis hn 6-8 rt, vagy kzepes hn 2 ½-3 ½ rt. Vegye ki a melleket 30 perccel ksz eltt, keverje a tejflt a lbe. Tlalja a csirkre a mrtst, mell ftt rizst vagy nudlit adjon.

 

Poulet Provenale, provanszi csirke (francia)

Hozzvalk (6 sz.): 1,5 kg csirkehs, 4 ek olvaolaj, 2 ek vaj, 1 kzepes hagyma, 1 zeller, 2,5 dl vz, 2 csirkeleveskocka, 20 dkg paradicsom, 4 ek liszt, 3 ek bor, 2 ek vgott petrezselyemzld, s, bors.

A csirkt brzze le, csontozza ki, a hagymt s zellert vgja aprra. Mly serpenyben vagy lbasban hevtse az olajat a vajjal, ssse rajta a csirkt mindkt oldaln aranybarnra, vegye ki szrkanllal. Zsiradkn ssse a hagymt a zellerrel kb. 5 percig. Keverje bele a lisztet, majd lassan ntse hozz a  vizet a leveskockkkal. Tegye r a paradicsomot, keverje mg felforr. Szza s borsozza. Tegye bele a csirkt, bort s petrezselymet, prolja fedve kb. 30 percig, mg a csirke megpuhul.

 

Poulet Valle d’ Auge, Auge-vlgyi csirke (francia)

Hozzvalk: 2 csirkemell, 1 dl konyak vagy Calvados, 2 ek vaj, 2,5 dl almal, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, ½ kk kakukkf, 1 ek dijoni mustr, 1 alma.

A melleket brzze le, csontozza ki, a hagymt szeletelje, a fokhagymt trje t, az almt szeletelje s magozza ki. Serpenyben olvassza meg a vajat, ssse rajta a csirkt kzepes hn oldalanknt kb. 3 percig aranybarnra. Adja hozz az almalevet, hagymt, fokhagymt s kakukkfvet, fedve fzze 10-12 percig, mg a csirke megpuhul. Vegye ki a csirkt, tartsa melegen. Vegye ersre a ht, tltse az ednybe a konyakot, gyjtsa meg, hagyja gni mg kialszik. Fzze a szszt mg enyhn besrsdik. Tegye bele a mustrt s almt, jl keverje ssze. Tlalja a csirkre kanalazva a mrtst.

 

Poulet Villeroy, csirke tejsznes mrtsban (francia)

Hozzvalk: 4 csirkemell, 5 dl csirkelevesl, 1 liter rntssal srtett csirkelevesl, fl citrom leve, 1 dl gombakrmlevesl, 5 tojs srgja, 1,8 dl tejszn, s, fehrbors, 2 ek sonkal (kihagyhat), 3 tojs, przli, olaj.

Vastag alj mly serpenyben vagy lbasban keverje a levest, rntssal srtett levest (8-8 dkg lisztet s vajat sssn vilgos mrtss, ezt keverje kis levesben simra, majd keverje bele a levesbe), citromlevet s gombalevest. Melegtve, keverve srtse be 1 liternyire. A tojssrgjt a tejsznnel verje fel, keverjen hozz kevs meleg levest, majd a leves 1/3-t, s mikor sima, keverje bele a levesbe. Fzze mg pr percig, hogy jl besrsdjk. Szrje t finom szrn, hagyja kihlni. Utna egyik felt tltse serpenybe, tegye hozz a sonkalevet, fzze kevergetve mg megll a kanl htn. Ez a Villeroy mrts.A csirkt vzben prolja csaknem kszre, vegye ki, hagyja kihlni. Mertsen minden darabot a Villeroy mrtsba, hogy vastagon bevonja. A 3 tojst keverje ugyanannyi vzzel, verje fel. Mertse a melleket a tojsoldatba, majd forgassa przlibe. Ssse olajon, ers kzepes hn, mindkt oldalon aranybarnra. Tlalja rizsgyon, a mrts msik felt mell adva. A csirkt felvgva a panrhoz hasznlt mrts egy rsze folykony, a puhra slt hs kr mlik.

 

Suprmes de volaille blanc, csirkejava fehr mrtsban (francia),

Hozzvalk (4 sz.): 4 csirkemell, ½ ek citroml, 1 kk s, csipet fehrbors, 4 ek vaj; a mrtshoz: 3 ek csirke- vagy marhahslevesl, 3 ek bor vagy fehr vermut, 2,5 dl tejszn, 2 ek vgott petrezselyemlevl, s, bors s citroml zls szerint.

A melleket brzze le, csontozza ki, kenje be citromlvel, szza-borsozza. Serpenyben hevtse a vajat mg bugyborkolni kezd, forgassa bele a melleket. Fedje az ednyt stpaprral vagy flival, tegye magas hre (200 C) elmelegtett stbe, ssse 6 percig. Ellenrizze ujjnyomssal: ha teteje lgy s kss, ssse mg 1-2 percig, mg enyhn ruganyosnak nem tallja, akkor kszre slt. Vegye ki a csirkt, tartsa melegen. Ksztse el a mrtst: a vajas serpenyt tegye ers lngra, tltse bele a levest s bort, folyamatosan keverve forralja 2-3 percig, mg enyhn besrsdik. Fszerezze zls szerint sval, borssal s citromlvel. ntse a mrtst a csirkre, szrja meg petrezselyemzlddel tlalskor.

 

Slt csirke Madeira borral (francia)

Hozzvalk (6 sz.): 1 csirke kb. 1 kg, 4 csirkeszrny, 2 csirkeht, 2 ek vaj, 1 hagyma, 3 zeller vagy petrezselyem, 2 srgarpa, 2 babrlevl, 2 ek fszernvnykeverk, 25 dkg vaj, 0,6 dl Madeira (des vrs desszertbor), 1 liter csirkelevesl, 1 ek vaj, 1 ek liszt, petrezselyemzld, s, bors.

A csirknek vgja le a nyakt s lbvgt, a trzset szrnnyal-combbal hagyja egyben, a hagymt vgja hjastl durvra, a zellert s rpt durvra, a petrezselyemzldet finomra. Nagy serpenyben olvasszon 2 ek vajat, keverje bele a hagymt, zellert, rpt s a fele fszernvny-keverket, tegye r a csirkeaprlkot, szrnyat s htat. Ssse kb. 40 percig, magas hn, gyakran keverve, mg jl megbarnul. Vegye a ht kzepesre. Kzben keverje 25 dkg vajhoz a fszernvny-keverk msik felt, kenje be vele a csirkt kvl-bell, a mell bre s hsa kz is, tegyen 2 ek fszeres vajat a hasregbe. Szrja meg sval s borssal. Ksse t zsinrral, hogy tartsa formjt, tegye a stednybe a zldsgekre. Ssse 15 percig, kzben ntzze az ednybe kicsorgott szafttal. Fordtsa meg, ssse mg 15 percig. Fordtsa mellel felfel, tltse r a bort, ssse tovbb kenegetve kb. 15 percig  mg a comb legvastagabb rszn megszrva a szivrg leve nem vres, hanem halvny. Tegye t tlra, vegye le rla a zsinrt, fedje flival. Tltse a levest a stednybe, forralja mg negyede elf, kzben kaparja fel a leslt aljt. A sr levet szrje t, zsrjt szedje le. Serpenyben olvasszon 1 ek vajat kis hn, keverje bele a lisztet, ssse 3 percig, majd lassan keverje bele a leszrt mrtst. Prolja 5  percig kevergetve, szza-borsozza ha kell. Tlalja a csirkt a zldsggel, petrezselyemzlddel megszrva, a mrtst kln adva, ftt krumplival vagy rizzsel krtve.

 

Csirke citrommal, krumplival s fokhagyms tejfllel (grg)

Hozzvalk: 1 egsz csirke vagy mellek, 2 ek olvaolaj, 3 ek citroml, 5 gerezd fokhagyma, s, bors, 2 dl csirkeleveslp, tejfl.

A csirkt vgja bontsi darabokra, a mellet felezze. Keverjen pcot az olaj, citroml, fokhagyma, s s bors hozzadsval, 10 perc pihentets utn tegye bele a csirkt, pcolja htve 1 ½ rt. Ssse a csirkt roston vagy tepsiben, ers hn (200 C) kb. 1 rt, mg tsl. Kzben a szeletelt kirumplit tegye tepsibe vagy jnai tlba, ntse r a pclevet s levest, ssse a csirke mellett mg teteje enyhn barnulni kezd. Keverje tejflbe az ttrt fokhagymt, hagyja llni htve 1 rt. Tlalja a csirke mell a krumplit, kln mrtogatni a fokhagyms tejflt (a krumplit mrtogatjk bele).

 

Kotopulo dzsuvecsi (grg)

Hozzvalk (4 sz.): 1 csirke kb. 1,3 kg, 3 ek olvaolaj,

 
Nvnaposaink
 
Nemzetek konyhja
 
Olvasnival
 
rdekessgek
 
Fszerkalauz
 
Ajnl
 

A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG