A snidling, ms nven metlhagyma a Fldkzi-tenger vidkrl szrmazik. A kedvelt konyhai fszer a tavasz els zldl hrnke. Ersen fszeres, hagymhoz hasonl z, finom fszernvny. C-vitamin tartalma igen magas. A friss metlhagyma gyorsan elfonnyad, s kellemetlen keser ze lesz. A szrtott viszont hossz ideig fogyaszthat. Felveszi az tel nedvessgtartalmt, gy teljes rtk lesz.
A snidlinget csodlatos s kellemes ze klnsen kedvelt alapanyagg tette Kzp- s Nyugat-Eurpban. A friss, aprra vgott snidlinget gyakran hintik levesekre s zldsgragukra, ezen kvl nhny szsz, klnsen a tojs s joghurt alapak is sokat ksznhetnek neki. Vigyzni kell r, mert a fzs, a zsrban s stben sts megsemmisti a snidling csodlatos aromjt.
Habr a snidlinget tbbet hasznljk magban, mint ms friss fszerflkkel kombinlva, turbolyval, trkonnyal s petrezselyemmel sszekeverve klnsen rdemes kiprblni azt a keverket, amelyet "fines herbes"-knt ismernek a Francia konyhban. Gyakran ajnljk a ravaszul, finoman zestett hideg s meleg telek, pl. saltk, tojsrntotta, hal s szrnyas telek zestsre. A "fines herbes"-t hatkonyan javthatjuk mg zszsa, spanyol turbolya s (orvosi) citromf hozzadsval. A legkevsb ajnlhat a fokhagymval val keverse, amely elnyomn a snidling pomps aromjt, sokkal jobban illik hozz a medvehagyma jval kevsb dominns z- s illatanyagaival, ennek a fszerflnek kedveli ezzel a nvnnyel helyettesthetik is a snidlinget.
A snidling egy msik lehetsges alkalmazsi terlete a sajtok vilga, klnsen a friss gomolya, tr, vagy ms lgy friss sajtflk esetn. A gomolya (vagy tr) snidlinggel s esetleg msfajta friss zldfszerekkel zestve nagyon npszer tavaszi tel Kzp-Eurpa npei kztt.
(Taverna) |